NİĞDE 

MEDENİYETLERİN YAŞATILDIĞI ŞEHİR

 
 

Tarih ve Turizm kenti Niğde; Ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda, Kapadokya yöresinde bulunmaktadır. Yapılan bilimsel kazılar sonucu ortaya çıkartılan arkeolojik bulgular, bu tarihi kentin kuruluşunun 600 binli yıllara kadar uzandığını ortaya koymaktadır. 

Medeniyetlerin yaşatıldığı şehir olan Niğde‘de tüm dönemlerin ve kültürlerin izlerine rastlamak mümkündür. Niğde yakınlarındaki  Aktaş Köyü Andaval Kilisesi‘nde bulunan ve M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen kitabe Hitit hiyeroglifiyle yazılmıştır. Bu kitabede Niğde‘den “NAHİTİYA” diye söz edilmektedir. Roma döneminden günümüze ulaşan Roma Havuzu ve Kemerhisar Su Kemerleri kent kültüründeki dönemin mimari ve sanattaki büyüleyici gücünü ortaya koymaktadır.

Yine 8. ve 12. Yüzyıllara tarihlenen Gümüşler Manastırı da önemli bir kültür varlığıdır.

Niğde ve çevresi 11. Yüzyıldan itibaren Selçuklu Türklerinin idaresine geçmiştir. Bu dönemde esas şeklini alan Niğde Kalesi ve inşa edilen camii, medrese, türbe ve diğer tarihi yapılar mimari ve sanatsal açıdan büyük önem taşımaktadır. Taşa maharetli elleriyle ruh katan Selçuklu ustalarından günümüze ulaşan tarihi eserler bugün Türk milletinin övünç kaynağıdır.

Osmanlı döneminden ise günümüze ulaşan en önemli tarihi eser Faruk Nafiz ÇAMLIBEL ‘in ” Han Duvarları “  şiirinin esin kaynağı Mehmet Paşa kervansarayıdır. Kültür varlıkları bakımından zengin bir yapıya sahip, Aladağlar ve Bolkar dağlarından dolayı dağcılığın merkezi ve termal kaynakları ile markalaşan kent Niğde‘yi gezmeden Kapadokya yolculuğu eksik kalır.


 

Niğde Kitabesi

 

 

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
TEL: 3882323393/ 3882323394
FAKS: 388 2320058
iktm51@kultur.gov.tr