T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI NİĞDE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Niğde Mutfağı

Niğde'nin Özel Yemekleri: Niğde'nin Özel Tatlıları:
1- Mangır Çorbası1- Höşmeri(Göllü)
2- Oğma Çorbası2- Halveter
3- Pancar Çorbası 3- Kaygana
4- Erişte pilavı ve Çorbası  4- Pekmez
5- Tarhana Çorbası5- Aşure
6- Kuskus Çorbası ve Pilavı 6- Zerde
7- Üzüm Boranası7- Sanburma
8- Kabak Musakkası 8- Tatlı Dürümü
9- Niğde Tavası 9- BurmaTat1ısı
10- Ditme 10- Kaşık Kayganası
11- Tirit 
12- Niğde çanağı  
13- Unlu Söğürme 
14- Papara 
15- Soğan Yahnisi 
16- Cılbır 
17- Ayva Boranası 
18- Nohutlu Kuru Etli Çanak 
19- Bamya 
 

ÇORBA VE YEMEKLER

ARAB AŞI ÇORBASI:

MALZEMELER:

-1 Adet Yaban ördeği ( Tavuk, Hindi)

-4 su bardağı tavuk suyu

-1 Çorba kaşığı salça,

-2 Çorba kaşığı tereyağı,

-2 Çorba kaşığı un,

-1 Çorba kaşığı kırmızı pul biber

-İhtiyaç kadar tuz.

HAMUR MALZEMELERİ;

1 su bardağı un. 

1 su bardağı su tuz.

HAZIRLANIŞI:

 Un su ile ezilerek topaklandırılmadan kısık ateşte yavaş, yavaş karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir. Yeterince tuz ilave edilerek karıştırılır. Sonra kalaylı yayvan bakır bir tepsiye dökülür. Ayrı bir tencerede un yağ içinde pembeleşinceye kadar kavrulur. Bunun içine önceden iyice haşlanmış, kemiklerinden ayrılmış ve didiklenmiş Yaban Ördeği (Tavuk, Hindi) eti konulur. Salça, tavuk suyu, bol kırmızı pul biber ve tuz ilave edilerek bir çorba elde edilir. Sonra tepsideki hamurla birlikte servis yapılır. Yiyenler önce bir parça hamur alırlar, sonra bir kaşık çorba...

Afiyet Olsun.

  

AYVA BORANASI 

MALZEMELER:

-3-4 adet iri ayva

-5-6 parça kemikli et ( incik )

-1 bardak haşlanmış nohut

-2 kaşık tereyağı

-1 Su Bardağı pekmez

-Yeteri miktarda tuz

HAZIRLANIŞI:

Tencerede Tereyağı eritilerek etler çevirmek sureti ile pişirilir. Ayvalar yıkanıp soyulduktan sonra çekirdek kısmı alınarak dilimlenir. Önce haşlanmış nohut, Sonrasında ayvalar, pekmez ve tuz ilave edilerek suyu ayarlanır ve Kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra sıcak servis yapılır.

Afiyet Olsun

NOT: Eti pişirmeden ayvalar konulursa etin pişme zamanı uzar

   

CEVİZLİ ERİŞTE:

MALZEMELER:

-3 su bardağı evde kesilmiş makarnalık Erişte

-3 kaşık tereyağı

-1 bardak ufalanmış beyaz peynir

-1 bardak ceviz içi

-8 bardak su

-Bir Bağ Maydanoz

-Yeteri Kadar Tuz

HAZIRLANIŞI:

Büyükçe bir tencerede su iyice kaynatılır. Tuz atılır. Erişteler bu kaynayan suya salınır.

Erişteler yumuşadığında süzgece çıkarılır. Soğuk sudan geçirilir. Süzülen erişteler tencerede

Eritilen tereyağı ile harmanlanır. Sığ Bir tepsiye alınarak kaşıkla düzeltilerek yerleştirilir.

Üstüne önce ufalanmış beyaz peynir, Sonra da iri dövülmüş bol ceviz serilir.

Maydanozla süslenerek servise hazırlanır.

Afiyet Olsun

  

CILBIR:

MALZEMELER:

- 2-3 Adet Yumurta,

- 2 Yemek Kaşığı Tere yağ

- Pul Biber

- Tuz

 HAZIRLANIŞI:

Küçük bir tencere içerisinde bir miktarda su kaynatılarak ve tuz eklenir, Sonra Kaynayan suya yumurtalar kırılarak 5 dk. kadar kaynatılır.  Pişen yumurtalar sudan alınarak servis tabağına yerleştirilir. Tereyağı tavada eritilerek pul biber eklenerek bir sos hazırlanır. Hazırlanan biberli sosu yumurtaların üzerin de gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun

 

  ETLİ BAMYA:

MALZEMELER

-500 gr. bamya

-1 bardak zeytinyağı

-2 domates

-1/2 limon

-1 demet maydanoz

-1 soğan tuz

 HAZIRLANIŞI:

Bir tencerenin içine kuşbaşı doğranmış etleri, küp şeklinde doğranmış kuru soğanları, iki kaşık sıvı yağ koyarak etler suyunu çekene kadar kavrulur. Sonra salça ve küp şeklinde doğranmış domatesleri ekleyerek karıştırılır ve 5 dakika daha kavrulur. Yeteri kara kaynar suyunu ilave edip pişmeye bırakılır. Bu esnada bamyalar temizlenerek, yıkanır ve süzülür. Etler yumuşayınca, bamyalar ilave edilerek karıştırmadan pişirmeye devam edilir. Bamyaların yumuşayınca tuz ve limon suyu ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir ocaktan alınarak servis yapılır.

Afiyet olsun

 

  KABAK MUSAKKASI

MALZEMELER:

-4-5 Adet Kabak

-1 Adet Soğan

-250 Gr Kıyma

-2-3 Çorba kaşığı Margarin (veya sıvıyağ)

-2 Adet Domates

-Maydanoz

-Tuz

-Dereotu

HAZIRLANIŞI:

Kabakları yıkanarak saplarını kesilir. Üzeri hafif kazınarak tekrar yıkanır.  Halka, halka doğranarak tuzlu suda bekletilir. Soğanları küçük, küçük doğranarak kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Domateslerin birini çok küçük doğranarak kavrulmuş olan soğanların içine atılır.  Sonra kıyma soğanlara karıştırılıp tuz eklenerek ve birkaç kez karıştırıldıktan sonra ateşten indirilir. Bir tencerenin içine yarım kaşık margarin (veya sıvıyağ) eritilerek üzerine yıkanıp süzülen kabaklar yerleştirilir. Kabakların üzerine hazırlanan soğanlı kıyma serilir.  Bir domates halka, halka doğranarak kıymanın üzerine yerleştirilir. Domateslerin üzerine kadar su konularak çok hafif ateşte yavaş, yavaş karıştırmadan ağzı kapalı olarak pişirilir. Suyu çekilip kabaklar yumuşayınca ateşten alınarak üzerine ince kıyılmış maydanoz veya dereotunu serperek servis yapılır.

Afiyet Olsun

 

MANGIR ÇORBASI

MALZEMELER:

-2 su bardağı tavuk suyu

-2 su bardağı su

-2/3 yufka

-Un

-2 çorba kaşığı zeytinyağı

-Yeteri Kadar Tuz

HAZIRLANIŞI:

Yufkayı küçük kareler şeklinde kesilir. Yarısının üzerine un serperek, harmanlanır.  2 su bardağı su ve 2 su bardağı tavuk suyunu bir tencereye koyarak, kaynatılır. Üzerine un serpilen kare yufkaları ilave edilir. Arada bir karıştırarak, haşlanır. Tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağı konur Zeytinyağı kızdığında diğer kare yufkaları da koyarak karıştırarak, kızartılır. Kızartılan bu yufkalar tavadan çıkartılarak tenceredeki suyun içine konur. Birbirine yapışmaması için karıştırılır. Kare yufkalar kızartılan yağ çorbanın üzerine gezdirilir. Tuzunu ayarlayıp, servis yapılır.

Afiyet olsun

 

MAZAKLI

KÖFTESİ İÇİN:

-500 gram yağsız kıyma

-1. 5 su bardağı köftelik bulgur

-1 su bardağı irmik

-2 yumurta

-1 bağ maydanoz

-Azcık kuru nane

-Karabiber

-Pul biber

-1 yemek kaşığı salça

-1 baş kuru soğan (rendeli)

-Tuz

DİĞER MALZEMELER;

-1 baş kuru soğan

-1 yemek kaşığı salça

-Kuru nane

-Tereyağı

-Sıcak su

HAZIRLANIŞI

Köftelik malzemeler karıştırılıp iyice yoğrulur. Kıvamını anlamak için küçük bir kaba sıcak su konup az limon damlatılıp içine bir iki tane köfte konup pişirilerek dağılıp dağılmadığına bakılır. Sonra arada elimiz ıslatılarak fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlanarak hazırlanır. Ayrı bir tencerede ince doğranmış kuru soğan ve tereyağı kavrulur. Üzerine Salça eklenir. Ve kuru nane katılır. Üzerine kaynamış su dökülür. Ve sonra suyun içine köfteler atılır. 15 dk. kadar köfteler pişene kadar kaynatılır. Tuzuna bakıp duruma göre tuz katılır.

 Not: dilerseniz haşlanmış nohut ya da önceden pişirilmiş kuşbaşı dana eti de katılabilir. Dilediğiniz zaman yapabilmek için köfteleri fazla yaparak buzdolabı poşeti ile buzlukta saklamakta mümkündür.

Afiyet olsun.

 

NİĞDE ÇANAĞI:

MALZEMELER:

-1 kilo kemikli koyun eti

-200 gr kuyruk yağı

-Yeteri kadar soğan, sarımsak

-1 kilo sazala(sazlıca) domatesi

-500 gr Bor biberi

-Toprak derin çanak

-Pide veya somun ekmek

HAZIRLANIŞI:

Çanağa kuyrukları doğranır. Kemikli koyun etini Sarımsaklar, soğanlar da etin üstüne konur. Doğranmış domates ve biberler de ilave edilerek Kara fırına verilerek ağır, ağır pişirilir. Kıvamında piştikten sonra servis yapılır

Afiyet olsun.

NOT: Yöremizin tadını tam olarak almak için Niğde çanağının toprak tencerede olması şarttır.  Çanak da kullanılacak et ise Niğde’nin yaylalarında yayılan koyunun kaburga kısmı eti olmalıdır domatesler sazala(sazlıca) domatesi biberler ise bor biberi yar hisar veya çayırlı sarımsak ve soğanı tercih edilmelidir.  Niğde çanağında çatal kullanılmaz. Kara fırından alınan pideyle yenir.

 

NİĞDE TARHANASI:

MALZEMELER:

-3 çorba kaşığı tarhana

-1 çorba kaşığı katıyağ

-6 su bardağı su

-1/2 çorba kaşığı salça

-3 diş Sarımsak

-1 tatlı kaşığı kuru nane

-yeterince tuz ve biber

HAZIRLANIŞI:

 Tarhana bir kâseye konularak bir bardak su ile ıslatılır,  bir tencereye bir çorba kaşığı yağ konularak eritilir içine ezilmiş salça, dövülmüş Sarımsak katılarak karıştırılır. Sonra üzerine 6 bardak su dökülerek tekrar karıştırılır. Tencere orta ateşte ısıtmaya bırakılır. Su ılıyınca suda ıslattığımız tarhana yavaş, yavaş karıştırılarak ilave edilir. Karıştırmaya devam ederek pişirilir. Çorba göz, göz kabarmaya başlayınca bir taşım daha kaynatılarak ateşten alınır. Üzerine kuru nane serpilerek, sıcak ikram edilir. 

Afiyet Olsun 

NOT: Tarhana çorbası devamlı karıştırılarak pişirilir, karıştırılmadığı takdirde tarhana suyla iyice karışmaz, topak, topak olur.

 

NİĞDE TAVA

MALZEMELER:

-1 kg koyun kuşbaşı (döş kısmından)

-½ kg yeşilbiber

-1 kg domates

-1 -2 baş sarımsak

-1 kaşık yağ tuz, karabiber, kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI:

Toprak ya da bakır fırın tepsisine tabanına yağ sürülür, ince doğranmış yeşilbiber ve domates tepsi tabanına serilir. En üstüne de kuşbaşı doğranmış koyun etleri yerleştirilir. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilave edilir. Hiç su koymadan malzeme kendi suyunu çekinceye ve etler kızarmaya başlayıncaya kadar fırında pişirilir. Etler kızarınca tavamız servise hazırdır.

Afiyet Olsun

NOT: Niğde tavası koyun kaburgasından elde edilen kuşbaşı ile yapılırsa Ve toprak kap kullanılırsa çok daha lezzetli olur.

 

OĞMA ÇORBASI

MALZEMELER:

1subardağı un,

2 yemek kaşığı tereyağı,

6 su bardağı su,

Tuz ve Kırmızı Toz Biber, Nane

HAZIRLANIŞI:

Bir tencereye su koyup kaynatılır. Daha sonra su kaynarken, bir kabın içinde suyu üzerine unu yavaş, yavaş serpiştirerek karıştırılır. Sert hamur haline getirilir ve avuç içinde iki parmakla ovuşturarak, yuvarlanır mercimek büyüklüğünde taneler oluşturulur. Ve kaynamakta olan suyun içerisine yavaş, yavaş ve karıştırarak dökülür. 8-10 dakika kaynatıldıktansonra, ateşten indirilir ve üzerine bir su bardağı soğuk su gezdirilir. Diğer bir kapta tereyağı eritilir ve yağı kızarınca toz biber dökülerek kavrulur.  Daha sonra yağ da kavrulan biber çorbanın üzerine gezdirilir ve servise yapılır.

Afiyet Olsun

NOT: İsteğe bağlı olarak üzerine yarpuz yâda nane ilave edilir

 

PİRİNÇLİ ELMA DOLMASI:

MALZEMELER:

-8 adet orta boy Niğde elması,

-1 çay bardağı pirinç,

-½ çay bardağı kıyma,

-1 kaşık yağ,

-5 kaşık toz şeker,

-İhtiyaç kadar tuz.

HAZIRLANIŞI:

Elmaların kabukları soyulur. Şekilleri bozulmadan sap kısmından başlanarak elmalar

Parçalanmadan oyulur. Elmalar kararmasın diye limonlu suya konur. Ayrı bir kapta

Yıkanmış pirinç, kıyma, yağ ve tuz harmanlanır. Çay kaşığı yardımı ile elmaların oyuk

Kısmına dikkatlice doldurulur. Kuşaneye dizilir. Üstüne toz şeker serpilerek suyu ayarlanır.

Pirinçler açılıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.

 Afiyet Olsun

 

SÖĞÜRME

MALZEMELER

-1,5-2 kg kuzu eti ( but ve kemikli kaburga kısmı)

-8-10 adet yeşilbiber

-8-10 adet arpacık soğanı tuz, kekik

HAZIRLANIŞI:

Bir tahta üstünde keskin bir bıçakla kuzu budundan el ayası büyüklüğünde külbastılar çıkartılır. Bu külbastılara, yöremizde söğürme denir. Kuzunun kaburga kısmı da kemikli olarak kullanılır. Etler tek, tek tuzlanır. Büyükçe bir tepsi yağlanır. Önce yıkanmış yeşilbiberler dizilir. Üstüne tuzlanmış kemikli etler yerleştirilir. Küçük arpacık soğanları aralara serpiştirilip, kekik ekildikten sonra odun ateşi ile yakılan çarşı fırınlarında pişirilir. Etler tamamen suyunu bırakıp çektikten ve hafifçe kızardıktan sonra servis edilir.

Afiyet Olsun

NOT: Mangal ateşinde de etler çok kurutulmadan her iki tarafı çevrilerek pişirilebilir.

 

ÜZÜM BORANASI:

MALZEMELER:

-250 g kuşbaşı kuzu incik eti

-1/2 su bardağı siyah kuru üzüm (500 g)

-1,5 su bardağı haşlanmış nohut

-2 yemek kaşığı üzüm pekmezi (30 g)

-1 yemek kaşığı tereyağı

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 çay bardağı su

-Biberiye

-Karabiber

-Tuz

HAZIRLANIŞI:

 Bir tencereye kuzu incik etini koyarak, tencerenin kapağı kapatılarak orta ateşte, etler suyunu çekilene kadar, arada bir karıştırarak pişirilir. Etler suyunu çekince tereyağı ve zeytinyağını eklenerek hafifçe kavrulduktan sonra.  Haşlanmış nohut ekleyerek karıştırılır. Önceden ısıtılmış su, etlerin ve nohudun üstünü örtecek seviyede ilave edilerek, tuz ve karabiber atılır ve Tencere kaynamaya bırakılır, kaynadıktan sonra üzere yarım bardak kuru üzüm eklenerek karıştırılır. Sonra, 2 yemek kaşığı üzüm pekmezini ekleyerek. Tencerenin kapağı kapatılır, üzümler pişene kadar kısık ateşte pişirilir üzümler piştikten sonra servis yapılır.

Afiyet Olsun

 

BEYAZ KİRAZ REÇELİ:

MALZEMELER:

1 kg beyaz kiraz

1 kg şeker

8 bardak su

1 tatlı kaşığı limon tuzu

HAZIRLANIŞI:

Yöremizde yetişen beyaz ile sarı arası tombul ve etli, pişince sert kalabilen bir kiraz türü olan beyaz kirazlar toplanır. Sapları kopartılarak çekirdekleri bir kürdan yardımıyla çıkartılır. Yıkanıp süzülür. Bir tencereye şeker ve su konup ateş üstünde şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatılır, Kirazlar ilave edilir. Yüzeyde biriken köpükler bir kevgirle alınır. İstenilen kıvama gelince sulu kısmı ayrı bir kaba aktarılır. Tencerede kalan kirazlar 1-2 dakika kavrularak pembeleştirilir. Ayrılan şerbet tekrar katılıp limon tuzu eklenerek bir taşım kaynatılır. Ateşten alınır. Ilıkken kavanozlara boşaltılır. Soğuduktan sonra servis edilmeye hazır olur.

Afiyet Olsun

 

BOSULU(BOL SULU):

MALZEMELER:

-1 kg yağlı kuzu eti

-1 baş orta boy kuru soğan

-4-5 tane yeşilbiber

-2adet orta boy domates

-1 yemek kaşığı salça

-2 yemek kaşığı sıvı yağ

-1 su bardağı su

-yeteri kadar tuz ve karabiber.

HAZIRLANIŞI:

Bir tencereye sıvı yağ konularak ince doğranmış kuru soğan pembeleşinceye kadar kavurulur, salça, kuşbaşı doğranmış kuzu eti küp şeklinde doğranmış domates de ilave edilerek çevrilerek etler suyunu salıp çekinceye kadar kavurmaya devam edilir. Sonra su ilave edilerek tuzu ve karabiberi atılır pişirmeye bırakılır piştikten sonra servis edilir.

Afiyet Olsun

NOT: isteğe bağlı olarak et yerine Tavuk eti, ciğer ya da mantar kullanıla bilinir

 

ÇÖMLEKTE APAKLA:

MALZEMELER:

- 2 su bardağı Apakla(Hançerli köyünde yetiştirilmiş Dermason cinsi)

- 2 Baş Kuru Soğan

- 0,5 kg kuzu pöç eti

- 3-4 adet yeşilbiber

-1 Tatlı kaşığı salça

-1 Yemek kaşığı tereyağı

- Orta boy bir adet domates

- Yeterince tuz, karabiber, kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI:

Akşamdan ıslatılan apakla hafif diri olacak şekilde haşlanır. Sonra haşlanmış ve süzülmüş apakla, ince doğranmış kuru soğan, kuzu eti, doğranmış domates, salça, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ile çömlek içerisinde harmanlanır. Sadece un ve tuz katılarak yoğrulan hamurla çömleğin ağzı kapatılarak tandır közüne gömülür 1-1,5 saat sonra çıkartılarak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun

NOT:Dermason fasulyesinin isim babası ve ana vatanı Hançerli köyüdür. Bu sebeple burada yetişen fasulye lezzet açısından çok farklıdır

 

 

DİTME:

MALZEMELER

-0.5 kg. ditme lik asma yaprağı

-250 gr. Orta yağlı kuzu kıyma

-1 kg. soğan

-1 çay bardağı ince bulgur veya pirinç

 -1 yemek kaşığı salça

-1 yemek kaşığı tereyağı

 -Tuz, pul biber, limon

HAZIRLANIŞ:

Ditme ılık suda bekletilerek tuzdan temizlenir. Bir tencereye tereyağı konularak eritilir ince bir şekilde doğranan Soğanlar pembeleşinceye kadar tereyağında çevrilir. Sonra üzerine kıyma ilâve edil birlikte kıyma rengini değiştirene kadar kavrulur. Sonra ditme, limon suyu, pul biber, tuz, bulgur veya pirinç ve bir miktar da su eklenerek hep birlikte kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra bir süre dinlendirilir ve sonra sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun

NOT: İsteğe bağlı olarak yoğurtlu da servis edilir.

DİTMENİN YAPILMASI: Toplanan asma yaprakları kalın damarlan temizledikten sonra bıçakla orta incelikte kıyılır. Kıyılan asma yapraklan bir miktar tuzla ovularak yumuşatılıp sulandırılır, daha sonra denge verilir sararan ve yumuşayan asma yapraklan bir bez üzerine ince bir tabaka halinde serilerek kurutulur. Kuruyan yapraklar gevrekleştiği için ufalanıp ziya olmasın diye cam kavanoza konularak saklanır. Böylece yemeğe ismini veren ditme elde edilmiş olur.

Denge verme: Yaprakları bir beze sararak üzerine ağırlık koyup birkaç gün bekletme işlemi

 

 

EŞGİLİ PIRASA ÇORBASI

MALZEMELER:

6 adet ince pırasa

1 çay bardağı pirinç

1 çorba kaşığı salça

1 çorba kaşığı salça

1 adet limon

1 tatlı kaşığı tuz

1 adet limon

HAZIRLANIŞI:

Salça yağla kavrularak Sıcak su ilave edilir. Sonra yıkanmış pirinç katılır ve kaynamaya bırakılır. Küçük, küçük doğranan pırasalar Kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. Yeteri kadar, tuz eklenerek. Pırasalar yumuşayıncaya kadar kaynatılır kaynama başlayınca limon suyu ilave edilerek. Bir taşım daha kaynatıldıktan sonra sıcak, sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

NOT: Bol limonlu yenmesi tavsiye olunur.

                                                                                                                                

ET KABAĞI                                                                 

MALZEMELER:

-1 adet et kabağı (50-55 cm boyunda)

-4 kg parça kuzu eti

-3 kg sazala domatesi

-1kg bor biberi(yeşil)

-3 kg taze sıkılmış üzüm suyu

-4 yemek kaşığı sıvı yağ

-1kg çayırlı soğanı

-3 yemek kaşığı salça

-1 cay bardağı Bor toz şekeri

-Yeterince tuz,karabiber,kırmızı pul biber .

HAZIRLANIŞI:

KABAĞIN HAZIRLANMASI:

Akşamdan soyularak 10 cm eninde halkalar şeklinde kesilir sonra el ayası büyüklüğünde kare, kare kesilir. Çekirdekli bölümü temizlenerek tuzlanır sabaha kadar bekletilir.

PİYAZIN HAZIRLANMASI:

Soğanlar ince şerit halinde doğranır domates ve biberlerde ince, ince doğranarak yağda salçayla soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurulur.

Yemeğin Hazırlanışı: Akşamdan tuzlanan kabaklar yıkanıp süzülerek büyük bir tencerenin tabanına bir sıra dizilir, üstüne bir kat kuzu eti yerleştirilir etin üzerine hazırlanan piyaz serilir az miktarda karabiber ve pul biber serpiştirilir. Bu işlem sırasına göre yemek malzemelerimiz bitene kadar uygulanır dizme işlemi bittikten sonra üzerine üzüm suyu dökülerek toz şeker serpiştirilerek kısık ateşte pişmeye bırakılır kaynama başladıktan sonra mangal ateşine alınarak pişirilir piştikten sonra ateşten alınarak beklemeye alınır.1-2 saat dinlendirdikten sonra servis edilir.

Afiyet Olsun

 

GÖK DOMATES MUSAKKASI

MALZEMELER:

-8-10 adet gök domates (yeşil)

-2-3 adet domates

-250 gram haşlanmış kuzu kuşbaşı et

-1 adet orta boy soğan

-1 fincan bulgur

-2 yemek kaşığı tereyağı

-Yeteri kadar tuz karabiber kırmızı pul biber 

-2 su bardağı et suyu

-Üzeri için sarımsaklı yoğurt

HAZIRLANIŞI:

Soğanı ince, ince doğranarak Tereyağın da pembeleşinceye kadar kavrulur. Haşlanmış kuşbaşı etlere soğana ilave edilir. Sonra Kabuğu soyulmuş kuşbaşı doğranmış kırmızı domatesleri ilave edilir. Tepelerini alıp dörde bölünmüş yeşil domates konarak karıştırılır.  2 su bardağı et suyu ilave edilerek Kaynamaya bırakılır. Domatesler yumuşamaya başlayınca bulgur, tuz, karabiber ve pul biber konularak. Bulgur pişinceye kadar kaynatılır. Bulgur pişince ocaktan alınarak. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek Servis yapılır.

Afiyet Olsun

 

  

HELVETER TATLISI

MALZEMELER:

-1 kâse un

-2 su bardağı üzüm pekmezi

-30 gram tereyağı

-1 tutam tuz

HAZIRLANIŞI:

Tereyağını eritilerek unu pembeleşinceye kadar tahta kaşıkla karıştırılarak kavrulur. Tava ocaktan alınarak. Pekmez azar, azar ilave edilir. Düzgün bir karışım elde edinceye kadar sürekli karıştırılır. Tava tekrar ocağın üzerine konularak Bir tutam tuz eklenir ve kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak pekmezi una yedirilir. Helva kıvama geldiğinde (Helva kaşığın etrafında toplanıp dönüyorsa) tabağa alınır ve cevizle süslenerek. Ilık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun 

 

 

İŞKEMBE Dolması

MALZEMELER:

-2 tane kuzu işkembesi

-1 kg kuzu kuşbaşı et

-2 bardak pirinç

-Yarım demet maydanoz

-2 baş soğan

-Tuz

-Baharat 

HAZIRLANIŞI:

İşkembeler iyice yıkanıp temizlenir. Onar santim olarak kare şeklinde eşit parçalara ayrılır.  Bir kâsenin içine ufak parçalar halinde doğranmış kuşbaşı etler konur, yıkanmış, ayıklanmış pirinç, doğranmış maydanoz ve soğan,  sıvı yağ ile yeteri kadar tuz ve baharat da atılarak eklenir. Hazırlanan bu harç onar santim büyüklüğünde kare halinde kesilmiş işkembelerin içine yerleştirilir. Bohça şekline getirilerek kenarları dikilir. Doldurulan işkembeler düdüklü tencereye dizilir ve üzerine su eklenerek, Kırk beş dakika kadar pişirilir. Sonra servis edilir

Afiyet olsun

   

 

KAYMAK TATLISI:          

HAMUR MALZEMELERİ:

-1 Su Bardağı Ayçiçeği Yağı

-1 Su Bardağı Yoğurt

-1 Çorba kaşığı Sirke,

-2 Çorba kaşığı tereyağı,

-1 Çay kaşığı Karbonat,

-1 Paket Margarin

-2 Adet Yumurta

-1 Çay Bardağı Su

-İhtiyaç kadar Un.

HAMURUN HAZIRLANMASI;

Bir kabın içerisine Yumurta, Ayçiçeği Yağı, Yoğurt, Su, Sirke ve Karbonat konularak karıştırılır. Karışımın içine Un ilave edilerek Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Yoğurulan hamur ceviz büyüklüğünde 25 adet 25 adet iki guruba ayrılarak nişasta yardımı ile oklavayla açılır.25 tanesi üst, üste konularak tekrar tepsi büyüklüğünde açılarak tepsiye yerleştirilir diğer 25 bezede aynı şekilde hazırlanır. Margarin eritilerek hazırlanan tepsilerin üzerinde gezdirilerek fırına konur kızarana kadar pişirilir piştikten sonra fırından çıkartılarak soğumaya bırakılır.

 İÇ HARCI MALZEMELERİ:

-2 Su Bardağı Haşlanmış Pirinç

2,5 kg Sıcak Süt

-4 Su Bardağı Şeker

-2 Adet Yumurta

İÇ HARCININ HAZIRLANMASI;

Haşlanmış Pirinç bir tencereye konularak içine sıcak süt ilave edilir, sütlaç kıvamına gelene kadar kaynatılır. Kaynayan ve kıvamına gelen harcın içine şeker ilave edilerek karıştırılır, sonra yumurtalar kırılarak karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Şerbetin Malzemeleri:

 -4.5 Su Bardağı Şeker

 -3.5 Su Bardağı Su

ŞERBETİN HAZIRLANMASI:

Su ve şeker tencereye konularak kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra kullanılır

TATLININ HAZIRLANMASI:

Fırında hazırladığımız 2 adet tepsideki yufkanın birinin üzerine hazırlanan harç malzemesi yufkamızı kapatacak şekilde serilir diğer yufkada üzerine kapatılır. sonra baklava dilimi şeklinde kesilerek, şerbeti ilave edilir ve servis yapılır.

Afiyet Olsun.

 

 

KORUKLU BAMYA

MALZEMELER:

-250gr yağlı kuşbaşı kuzu eti

-0.5 kg taze bamya(temizlenmiş ve yıkanmış)

-orta boy bir baş kuru soğan

-1 yemek kaşığı tere yağ

-2-3 adet yeşilbiber

-1 adet domates

-1 kaşık salça

-1 yemek kaşığı toz şeker

-4 su bardağı koruk suyu

- 1 salkım koruk tane koruk

-1 adet limonun suyu

-yeterince tuz karabiber, kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI:

Bir tencere içerisinde tereyağı eritilerek kuşbaşı et renk değiştirene kadar kavurulur sonra ince doğranmış soğanlar ilave edilerek hafif ateşte soğanlar pembeleşinceye kadar kavurulur. Sonra doğranmış domates ve yeşilbiber tuz ve baharatlar koruk suyu, tane koruk, limon suyu ve toz şeker katılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayınca yıkanmış ve temizlenmiş bamyalar ilave edilerek bamyalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra servis edilir

Afiyet olsun

  

 

KÖFTER

MALZEMELER:

-1 bardak pekmez

-2 bardak su

-1 bardak nişasta 1,5 ölçü un

HAZIRLANIŞI

Pekmez kaynatılıp kıvama gelince su, nişasta ve unla karıştırılarak bulamaç hazırlanır. Köfterin renginin berrak ve duru olması için baş pekmez kullanılır. Kısık ateşte yavaş, yavaş karıştırılır. Topaklandırılmadan, göz, göz patlayıp baloncuklar oluşuncaya kadar pişirilir. Kıvamını anlamak için bir kâseye su konup, kaşığın ucu ile köfter damlatılır. Damlayan köfter su içinde dağıtmazsa, köfterimiz pişmiş demektir. Pişen köfter sığ tepsilere dökülerek düzeltilir. Kendiliğinden donması beklenir. Ertesi gün donan köfter kare veya baklava dilimi şeklinde kesilerek beyaz örtüler üzerinde güneşte kurutulur, iyice kuruduktan sonra kapalı emaye veya teneke kaplarda saklanır. Kışın misafirlere ceviz içi ile birlikte çerez olarak ikram edilir.

Afiyet Olsun

NOT: Köfter piştikten sonra tepsilere boşaltılırken tavada az miktarda bırakılır. Hane halkı ve komşular bu tavanın etrafına toplanarak, kalan köftere taze ceviz atarak kaşıkla dibini sıyırırlar. Buna tava yalamak denir.

 

 

KUYMAK

MALZEMELER

1 su bardağı un

3 su bardağı su

5 yemek kaşığı tere yağ

1 su bardağı pekmez veya şeker

HAZIRLANIŞI:

3 yemek kaşığı Tere yağ bir tavaya konularak eritilir, eridikten sonra un eklenerek, pembeleşinceye kadar hafif ateşte kavrulur sonra su eklenerek kaynayıncaya kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır, Kalan yağ bir tavada iyice kızdırılır, kuymağın üzerinde gezdirilir. Sıcak, sıcak servis yapılır.

Afiyet Olsun

 NOT: İsteğe bağlı olarak Şeker veya pekmez ilave edilebilir.

 

 

KUZU ETLİ ÇAĞLA:

MALZEMELER:

-1kg çağla(Badem veya Kayısı)

-250gr kuzu kuşbaşı

-1bş kuru soğan

-1Yemek kaşığı tereyağı

-1Yemekkaşığı salça

-1Bardak su

-Yeterince tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI:

Tereyağı tencereye konularak eritilir, İnce doğranmış soğanlar rengi sararana kadar tereyağında çevrilir. Salça, kuzu eti, tuz ve karabiber ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Etler suyunu bırakıp çektikten sonra çağlalar ilave edilir, üzerine bir bardak su ilave edilerek su kaymayana kadar harlı ateşte sonra kısık ateşte çağlalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çağlalar yumuşadıktan sonra ateşten alınarak servis yapılır.

Afiyet Olsun

 

 

ORTA DOLMASI:

MALZEMELER:

-2.5 kg kuzu kaburga pirzolası

-İç Pilav Malzemeleri:

-200 gr kuşbaşı doğranmış kuzu ciğer

-2 Su bardağı pirinç

-2 yemek kaşığı tereyağı

-1 adet kuru soğan

-1 yemek kaşığı salça

-1 yemek kaşığı kuş üzümü

-1 çorba kaşığı çam fıstığı

-1 tatlı kaşığı şeker

-tuz yenibahar

HAZIRLANIŞI:

İÇ PİLAVIN HAZIRLANMASI:

Tencereye yağ konularak eritilir çam fıstıkları pembeleşinceye kadar kavrulur ince, ince doğranmış soğanlar ilave edilir, rengi sararıncaya kadar çevrilir sonra yıkanmış ve süzülmüş pirinç ilave edilerek birlikte kavrulur. Ciğerler kuş üzümü, salça, şeker, yenibahar ve tuz ilave edilir sonra bir bardak su konularak suyunu çekene karar pişirilir suyunu çekince pirinçler hafif diri olacak şekilde ateşten indirilir. İç pilavımız hazırdır.

ORTA DOLMASININ HAZIRLANMASI:

Kaburganın etli kısmı el yardımıyla cep şeklinde açılır sonra iç pilavı bu cebe doldurulur dağılmaması için cebin ağzı dikilir. Bir tencerede su kaynatılır. Tuz atılır. Su kaynamaya başladığı zaman pilavlı et suya konulur.50-60 dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Sudan çıkarılan et soğumaya bırakılır. Servis tabağına alınmadan önce ipleri çekilerek çıkarılır. Et dilimlenerek kesilir pilavla birlikte servis edilir.

Afiyet Olsun

 

 

PANCAR PEZZİĞİ

MALZEMELER:

-1kg Pezzik(Yeşil pancar yaprağı)

-200 gr kuzu kıyma

-1 Yemek kaşığı Tereyağı

-1 Baş kuru soğan

-1 Yemek kaşığı salça

-1 fincan ince bulgur(dü)

Yeteri kadar tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI:

Tencereye tereyağı konarak eritilir sonra ince doğranmış kuru soğan ilave edilerek birkaç çevirmeyle hafif kızartılır. Salça ve kıymada eklenerek kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirilir. Sonra bol su ile yıkanarak süzülmüş ve doğranmış Pancar yaprakları ve bulgur eklenir tuzu ve karabiberi atılarak üzerine su eklenerek kısık ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar pişirilir sonra sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun

NOT: isteğe bağlı olarak yoğurtluda servis edilebilir.

 

 

PAZULA:

MALZEMELER:

-1 su bardağı toz şeker

- 1 su bardağı nişasta,

-1 su bardağı pekmez,

 -9 bardak su,

-ceviz içi.

HAZIRLANIŞI

Tencerede tüm malzemeler soğukken bulamaç haline getirilerek. Tencere kısık ateşte, topaklandırılmadan karıştırılarak pişirilir. Koyulaşmaya başlayınca göz, göz olur bu esnada Ateşten alınarak. Arzuya göre tek, tek kâselere veya düz bir tepsiye boşaltılarak soğuması bırakılır. Soğuduktan sonra Kare, kare kesilerek üzerine taze ceviz serpilerek servis yapılır. Afiyet Olsun

NOT: Köfterin taze iken yenilen bir çeşididir

 

 

SAÇ KAPAMADA PARÇA ETLİ PİRİNÇ PİLAVI:

MALZEMELER:

-1 Kg Kuşbaşı Haşlanmış Kuzu Eti

-3 su bardağı Yıkanmış Pirinç

-1/2 paket margarin

-5 Su Bardağı Et Suyu

-2 Çorba kaşığı un,

-İhtiyaç  kadar tuz,karabiber.

ETİN HAZIRLANMASI;

Kuzu eti kuşbaşı şeklinde doğranarak kavrulur sonra 10 dakika haşlandıktan sonra süzülerek hazır hale getirilir.

HAZIRLANIŞI:

Bir tepsi içerisine margarin konularak eritilir yıkanmış pirinç ilave edilerek birkaç defa yağda çevrildikten sonra tepsi içerisine yayılır sonra haşlanmış kuşbaşı etler pirinci kapatacak şekilde tepsiye serilir et suyu ilave edilerek saç kapamada 25 dakika pişirildikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

SAÇ KAPAMA:

Bir nevi tabi bir fırındır Közün üzerine saç ayağı yerleştirilir pişirilecek şey saç ayağının üzerine konularak üzeri sıcak külle kaplanmış saçla örtülerek pişmesi sağlanır

  

 

SAÇ KAPAMADA SOĞANLI TAVUK:

MALZEMELER:

-2KG Soğan

-13 haşlanmış adet Baget

-2 su bardağı tavuk suyu

-6 adet Domates

-4 adet Yeşil Biber

-1 su bardağı zeytinyağı

-1 Yemek kaşığı nane

-1 yemek kaşığı toz biber

-1 tatlı kaşığı karabiber

-2 yemek kaşığı salça

-1 çay bardağı un

-yeteri kadar tuz

HAZIRLANIŞI:

Soğanlar Küp şeklinde doğranarak tencereye konur yarım su bardağı zeytinyağı ilave edilerek kavrulur. Kavurma esnasında doğranmış domates ve biberler ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir. Sonra salça, tuz ve baharatlar ilave edilerek karıştırılır, sonra ocaktan alınarak bir tepsiye tabanını örtecek şekilde serilir. Üzerine haşlanmış tavuk bagetleri dizilerek bagetlerin üzerine un serpilir, bir tavada yarım bardak zeytinyağı ile toz biber kızdırılarak karıştırılır, yapılan sos bagetlerin üzerinde gezdirilerek 2 su bardağı tavuk suyu ilave edilir, saç kapamada 30 dakika pişirildikten sonra servis edilir

Afiyet olsun

 

 

SARIM BURMA –SARIĞIBURMA-KIVIRMA BÖREK

MALZEMELER:

HAMURUN HAZIRLANMASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:

-1 su bardağı yoğurt

-2 adet yumurta

-1 buçuk çay bardağı sıvı yağ

- yarım çay bardağı ılık su

-1 yemek kaşığı sirke

-bir çay kaşığı tuz

-5,5- 6 su bardağı un

-1 buçuk çay kaşığı kabartma tozu

-İçine Koymak için: ceviz içi

-Hamuru Açmak için: yarım kg. nişasta

-Tatlandırma Şerbeti için:3,5 su bardağı su-3,5.su bardağı şeker*yarım limon suyu

-üzerine Dökmek için.150gr Sadeyağ

BÖREĞİN HAZIRLANMASI:

Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğrulur yarım saat kadar oda sıcaklığında dinlendirilir 2 ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak her iki parça da çay fincanı büyüklüğünde açılarak, arasına bolca nişasta serpilerek üst üste koyularak önce merdane ile daha sonra oklava ile mümkün olduğunca ince açıla bilindiği kadar açılır. Açılan yufka ortadan ikiye bölünerek önce bir yarısına daha sonra diğerine ceviz serpilir. Oklavaya dolayarak büzülür ve tepsiye dizilir. Sonra sadeyağ eritilerek üzerinde gezdirilir. Orta ateşteki fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Şerbetini tatlı soğuduktan sonra sıcak olarak dökülür. Yalnız şerbeti ocaktan indirdikten sonra beş dakika kadar bekletilerek ilk sıcaklığının geçmesi sağlandıktan sonra dökülür.1,5-2 saat dinlenmeye bırakılır. Akabinde tatlımız servis etmeye hazır olur.

Afiyet olsun

ŞERBETİN HAZIRLANMASI:

3,5 su bardağı su ve 3,5.su bardağı şeker tencerede kaynatılır indirmeye yakın içine limonsuyu eklenir.

  

 

SÜTLÜ PANCAR ÇORBASI

MALZEMELER:

-1Kg Süt

-1Su Bardağı Aşlık(yarma)

-1Adet Şekerpancarı

Tuz

HAZIRLANIŞI:

Bir tencereye süt ve yıkanıp temizlenen yarma(aşlık) konularak yarma yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sonra rendelenmiş şeker pancarı ilave edilir pancarda piştikten sonra yeterince tuz eklenerek sıcak servis yapılır.

Afiyet Olsun

 

 

TATLI KABAK ÇORBASI

MALZEMELER:

-1 adet memleket topraklarında yetişen bal kabağı

-1 litre keten çimen, yel atan veya üç kapılı yaylasında yaylamış inek sütü

-2 su bardağı Hançerli suyu

-yeterince tuz

HAZIRLANIŞI:

Memleket topraklarında yetişen bal kabağı kabukları soyularak rendelenir. Bir tencerede rendelenmiş kabak su ile pişirilir, kabaklar pişince süt ve yeteri kadar tuz eklenerek muhallebi kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Tam kıvama geldikten sonra servis edilir.

Afiyet Olsun

NOT: Yöresel malzemelerden yapıldığı takdirde gerçek lezzetine erişilir

 

 

UNLU BARBUNYA ÇORBASI:

MALZEMELER:

-1 Su bardağı haşlanmış Barbunya

-1 Su bardağı Un

-2 Diş Sarımsak

-1/2 Çay bardağı Zeytinyağı

-2 Yemek kaşığı toz biber

-2 Yemek kaşığı Nane

HAZIRLANIŞI:

Barbunya akşamdan ıslatılarak haşlanır Haşlanmış barbunya tencereye konularak üzeri bir parmak olacak şekilde su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynama başlamaya yakın un su ile çırpılır süzekten geçirilerek kaynamak üzere olan bamyaya yavaş, yavaş karıştırılarak eklenir. Bir tavada yağ kızdırılarak ezilmiş sarımsak eklenerek birkaç defa karıştırılır sonra toz biber atılarak karıştırılır ve barbunyaya eklenir 10 dakika kadar karıştırılarak kaynatılır üzerine nane serperek servis yapılır.

Afiyet Olsun